KNJIŽNIČARSKO DRUŠTVO
KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
            
 

 
 
Knjižnica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica
KNJIŽNICA OŠ MATIJE GUPCA GORNJA STUBICA Ulica Matije Gupca 2
49245 Gornja Stubica
telefon:
049 289 164
e-pošta:
osmggs@skole.hr ines.kruselj-vidas@skole.hr
vanjske stranice:
httpwww.os-mgupca-gornjastubica.skole.hrskolska_knjiznic
ravnatelj škole:
Željko Popović knjižničarka:
Ines Krušelj-Vidas
radno vrijeme:
pon., sri., čet. i pet. 8-14;
uto. 12-18
Knjižnica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica

Osnovna škola u Gornjoj Stubici osnovana je 1863. kada je sagrađena zgrada škole u blizini glasovite Gupčeve lipe. Iako su mnoge škole početke osnivanja školske knjižnice vezivale uz početak svog djelovanja, malo ih je sačuvalo dokumente o djelovanju školske knjižnice kao u Gornjoj Stubici. Zanimljivo je da su u arhivi škole sačuvane stare inventarne knjige iz 1880. g. u kojima možemo vidjeti da je te godine učiteljska knjižnica brojila 213 naslova (upisivani su i časopisi te udžbenici), a imala je i 38 naslova učeničke zbirke. Imovnik školske knjižnice (kako se to tada zvalo) vodio je učitelj Vjekoslav Satler – na jednom mjestu potpisao se kao "Satler, knjižničar". Zanimljivo je vidjeti kako su tada knjige nabavljane: malo ih se kupovalo, veći dio poklonila je općina, poklanjali su još i župnik, učitelj sam, preko Matice hrvatske se nabavljalo, a ponešto je nabavila i "kraljevska zemaljska vlada". Također je sačuvan i dio te zbirke koja se navodi u prvim inventarnim knjigama – u razdoblju od 1880. do 1959. Zbirka ima dvjestotinjak naslova. To su izdanja iz druge polovice 19. i početka 20. st., a osim uvezanih, iako nepotpunih, godišta Napretka, Prosvjetnog glasnika, Gospodarskog lista, Seoskog gospodara, Pedagogijskog zbornika, Službenog glasnika može se naći i beletristike u izdanju Matice hrvatske (Kumičić, Vojnović…), stručna literatura (Upute za poučavanje), prirodopis, glazbena harmonija, povijest, Uputa za krojenje rubenine za školu i dom, priručnici iz ratarstva te još mnogo drugih praktičnih gospodarstvenih knjižica (nema baš starih udžbenika). Sve te knjige su u prilično lošem stanju, ali se čuvaju. Možda bi ih bilo i  puno više da tijekom svoje povijesti škola nije mijenjala lokaciju. Osim u prvoj zgradi pod lipom, radilo se i u dvorcu grofova Oršić, u vatrogasnom domu, a postepeno su se osnivale i naše današnje područne škole u Svetom Mateju (1904.g.), u Dobrim Zdencima (1929.g.), u Dubovcu (1942.g.) i u Humu Stubičkom (1950.g.). U današnju zgradu OŠ Matije Gupca useljeno je 1970.g. Dobro uređena zbirka i tradicija stručnog knjižničnog poslovanja u ovoj školi zasluga je dugogodišnje voditeljice gospođe Marije Šoštar.

Knjižnica je danas smještena u namjenski prostor veličine 59 m2, koliko je velika i čitaonica-medijateka koja je s knjižnicom spojena vratima. U knjižnici je fond smješten u slobodnom pristupu, posložen po dobnoj klasifikaciji -učenička beletristika te po UDK klasifikaciji – učenička stručna, referentna i učiteljska zbirka. Police su stare i samo djelomično odgovaraju standardu, a čitaonicu u kojoj ima 30 mjesta za rad tek namjeravamo adekvatno opremiti. Za sada se u njoj može čitati, gledati TV, organiziraju se satovi medijske kulture – postoji kućno kino, satovi lektire u školskoj knjižnici, radionice i sl.

U knjižnici postoje autorski i stručni katalog, a od 2003. godine radi se na retrogradnom unosu podataka u program Metel.Win. Osiguran je i pristup Internetu, iako za sada ne postoji namjensko računalo za korisnike.

Učenički fond broji 6391 jedinice, a učiteljski 1045, što je ukupno 7436 jedinice. Nabavljamo 15 časopisa za učenike i 9 za učitelje, AV zbirka broji 282 jedinice.

U knjižnici radi jedan djelatnik na puno radno vrijeme, ima VSS, diplomirani bibliotekar.

Članovi su učenici i djelatnici škole, učenika ima 509, a djelatnika 60. Budući da u mjestu ne postoji narodna knjižnica, otvoreni smo prema svima koji trebaju naše usluge. Uglavnom su to srednjoškolci, naši bivši učenici koji se koriste našom referentnom zbirkom, a nastojimo nabaviti i ponešto srednjoškolske lektire.

Svake godine ostvaruju se mnoge aktivnosti, ali posebno se izdvaja rad na očuvanju tradicije kraja (suradnja s folklornom i etno grupom, pričanje bakinih priča…), kao i uvođenje novih tehnologija u proces obrazovanja učenika (sudjelovanje u ACES projektu). Može se reći da se u knjižnici planira i organizira kulturni život škole, od proslave blagdana, obilježavanja spomen dana, organiziranja raznih gostovanja u školi do odlazaka u kino, kazalište, na izložbe.

Imamo brojne planove za budućnost: opremanje čitaoničkog, a kasnije i prostora knjižnice suvremenijim namještajem, osuvremenjivanje fonda novijim medijima (više CD-ova), popuna knjižnog fonda lektirnim i novijim naslovima pedagoško-psihološke literature kao i popunjavanje referentne zbirke, niz animacijskih aktivnosti koje će učenicima srušiti stereotipe o knjižnici.

 
 
Sadržaj stranica © Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije, 2006. - 2017.
Kontakt